News
Loading...

Šta čekaš, Bakire Izetbegoviću – Hoće li Turska spriječiti Rusiju da sruši britansku rezoluciju o Srebrenici?!!








Najnovije trzavice i tenzije na Balkanu proizveo je prijedlog rezolucije koju je pripremila Velika Britanija, a u kojem se najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, kada su, 11. jula 1995. godine, Mladićeve zločinačke horde u svega nekoliko dana ubile više od 8000 Bošnjaka. Rezolucijom, koju Britanija namjerava iznijeti na glasanje u Vijeću sigurnosti UN-a, bi se osudilo svako poricanje tog genocida, te pozvalo zemlje članice ove organizacije da u svoje obrazovne programe uključe nastavu o genocidu i ratnim zločinima kroz historiju kako se oni ne bi ponovili.



Ima neke simbolike u tome da rezoluciju predlaže upravo Velika Britanija, država koja je tokom agresije na BiH odigrala krajnje nečasnu ulogu, te je uz uporno odbijanje da da pordšku NATO-ovoj intervenciji na srpske položaje i ukidanju embarga na naoružavanje Armije  BiH, krvavi pir paljanskog i beogradskog režima nastojala prikazati kao građanski rat podjednako odgovornih i u zločin podjednako ogrezlih strana. 



Erdogan i njegova vlada imaju najveću priliku do sada da lobiranjem kod Rusije pokažu da su njihovo proklamovano prijateljstvo prema BiH i Bošnjacima i zaštitnički položaj koji zauzimaju prema njima, zaista iskreni i stvarni, a ne puka emotivna demogagogija

 

A ako to pak nije slučaj, Erdogan i njegova vlada imaju najveću priliku do sada da lobiranjem kod Rusije pokažu da su njihovo proklamovano prijateljstvo prema BiH i Bošnjacima i zaštitnički položaj koji zauzimaju prema njima, zaista iskreni i stvarni, a ne puka emotivna demogagogija.

 


No prije svega je potrebno da se bošnjačka diplomatija pokrene i svoju prijateljsku zemlju zamoli da učini nešto što joj, ako je morala i časti u politici, civilizacijska dužnost. Šta čekaš, Bakire Izetbegoviću?

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentari :

Objavi komentar