News
Loading...

PSIHOLOŠKI TRIK: Napokon možete prestati stalno odgađati stvari koje trebate napraviti

Kao i mnogi ljudi, Katy Milkman zna da bi trebala više vježbati. No, svaki dan kada napusti svoj posao profesorice na Sveučilištu u Pennsylvaniji osjeća se umorno i iscrpljeno.
Do trenutka kada je stigla kući, sve što je htjela učiniti je sklupčati se na kauču i čitati knjigu ili pogledati svoju omiljenu TV seriju. Jednog dana poželjela je čitati Igre gladi.
U tom trenutku sinula joj je ideja.
Što ako bi uvela neka pravila za sebe? Što ako joj je npr. dozvoljeno čitati Igre gladi samo ako ode u teretanu?
“Ja se borim na kraju dugog dana kako bih došla u teretanu, iako znam da bih trebala ići. I na kraju dugog dana, borim se također s željom da gledam moje omiljene TV serije, umjesto da obavim posao. I tako sam zapravo shvatila da se ta dva iskušenja, te dvije borbe s kojima se suočavam, mogu kombinirati kako bi riješila oba problema”.
Efikasna strategija
Njezina strategija pokazala se efikasnom. Ne samo da je češće počela ići u teretanu, već se radovala da ide vježbati jer je to značilo da će moći raditi jednu od svojih omiljenih aktivnosti: čitati dobru knjigu ili gledati svoje omiljene TV emisije, piše Danas.hr
Ova ideja da se možete lakše ponašati na način koji je za vas dugoročno bolji kombinirajući ga s ponašanjem zbog kojeg se kratkoročno osjećate dobro, je ono što je prof. Milkman nazvala “objedinjavanjem iskušenja”. Riječ je o tome da trebate povezati ponašanja koja predstavljaju iskušenje s ponašanjem za koje smatrate da je ispravno i da će vam dugoročno koristiti, ali takvo ponašanje često zanemarujete.
Milkman je bila zadovoljan napretkom do kojeg je dovela ova njezina životna odluka, ali se htjela osvjedočiti vrijedi li ovo ponašanje i izvan njezina vlastitog iskustva. S obzirom na njezin interes za bihevioralnu ekonomiju i posao predavača na jednom od najboljih sveučilišta u zemlji, odlučila je, naravno, provesti znanstveno istraživanje.
Milkman i njezine kolege proučavali su navike vježbanja 226 studenata, nastavnika i osoblja na Sveučilištu u Pennsylvaniji. Nakon što je jednoj skupini objasnila kako koristiti “objedinjavanje iskušenja”, Milkman je otkrila da su ljudi koji su koristili ovu psihološku tehniku imali od 29 do 51 posto veću vjerojatnost da će se baviti tjelovježbom u usporedbi s kontrolnom skupinom. Rezultati su brzo objavljeni u časopisu Management Science.
Kako objediniti svoja iskušenja
Ovdje je jednostavna vježba koju možete koristiti za vlastitu strategiju objedinjavanja iskušenja.
Najprije izradite popis s dva stupca:
1. U prvoj koloni napišite svoje užitke kojih se teško odričete ​​i iskušenja koja želite učiniti.
2. U drugoj koloni napišite zadatke i kako bi se trebali ponašati, ali to često odlažete
Uzmite si vremena i napišite što više načina ponašanja. Zatim, pregledajte popis i provjerite možete li povezati jednu od vaših instant “želja” koje vas dovode do užitka s ponašanjem za koje smatrate da je ispravno i dugoročno dobro za vas.
Evo nekoliko uobičajenih primjera:
Audio knjige ili svoje omiljene podcast emisije možete slušati samo dok vježbate.
Na pedikuru idete samo ako odgovarate na dospjele poslovne mailove.
Gledate svoje omiljene emisije samo tijekom glačanja ili obavljanja kućanskih poslova.
Jedite u omiljenom restoranu prilikom vođenja mjesečnog sastanka s kompliciranim kolegom.
Objedinjavanje iskušenja nudi jednostavan način kako ostvariti neke zadatke koji su uvijek važni, ali ih nikad ne osjećamo kao hitne. Dugoročno ako budete izvršavali zadatke koji su važni, ali ne i urgentni (kao što je redovita tjelovježba), lakše ćete steći navike koje će za vas dugoročno biti dobre, a nećete se morati odreći navika koje vas bacaju u iskušenje. Čini se jednostavnim, zar ne?
Share on Google Plus

About Balkan News

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentari :

Objavi komentar