News
Loading...

(UŽIVO) GRČKA REKLA NE, NEZVANIČNI REZULTATI: Za odbijanje ponude glasalo 61 odsto, slavlje u Atini!

Glasanje je proteklo uredno, i završeno je u 19.00 sati po lokalnom vremenu. Po procenama neposredno pred istek glasanja, odziv birača je bio oko 65 odsto, kao i na prevremenim poslaničkim izborima, održanim januara ove godine









ATINA -  Pristalice politike grčke vlade premijera Aleksisa Ciprasa, koja je pozvala građane da na referendumu glasaju protiv predloga međunarodnih kreditora, nalaze se u jasnom vodstvu.
Posle prebrojanih 50,11 odsto glasova, kako saopštava Ministarstvo unutrašnjih poslova Grčke, 61,54 odsto građana je na referendumu zaokružilo "ne" (na grčkom "ohi").
Na drugoj strani 38,46 procenata glasalo je za predlog EU i MMF i zaokružilo "da" (na grčkom "ne").
Odziv je, kako je saopšteno, iznosio 53,8 procenata, što je iznad neophodnih 40 odsto koliko je pozakonuneophodno za validnost referenduma.
Na referendumu je pravo glasa imalo 9.855.029 birača, koji su glasali na ukupno 19.159 biračkih mesta širom Grčke.
Poslednji put Grci su na referendumu glasali pre 41 godinu, kada su 1974. odbacili obnavljanje monarhije posle pada hunte "crnih pukovnika". Održavanje referenduma o sporazumu sa evropskim vladama, Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, inicirao je sam Cipras i glasanje je organizovano za samo devet dana. Referendumsko pitanje je glasilo:
"Da li da se prihvati nacrt sporazuma koji je predstavila Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond na sastanku Evrogrupe 25. juna i koji se sastoji od dva dokumenta a sačinjava jedinstven predlog?
izvor kurir.rs
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentari :

Objavi komentar