News
Loading...

Ovo niste učili u školi: Znak koji čeka na masovno korištenje već 20 godina

Predstavljamo vam jedan vrlo poseban interpunkcijski znak – uzvičnik-zarez, koji bi nam jednog dana zaista mogao pomoći.





Iako nije riječ o stvarnom uvođenju novog interpunkcijskog znaka, nego o prijedlozima običnih ljudi koji se često nađu u nemogućnosti da uspješno pismeno izraze svoje mišljenje, predloženi simboli svakako imaju svoju svrhu.

Uzvičnik-zarez je interpunkcijski znak koji za razliku od običnog uzvičnika u svojoj bazi nema tačku nego zarez. Kao što objašnjava tim iza bloga Grammarly, ovaj znak se stavlja unutar rečenice kako bi se istaklo uzbuđenje ili neka druga slična emocija.

Primjer:

"Ova životinja je jako strašna (mjesto za uzvičnik-zarez) ali ne brini, neće te napasti."

Kreatori uzvičnik-zareza su Leonard Storch, Haagen Ernst Van i Sigmund Silber. Ovaj interpukcijski znak nije ni nakon više od 20 godina doživio širu upotrebu, budući da su svoj prijedlog trojica inovatora predočili još 1992. godine.

U svijetu postoji cijeli niz prijedloga novih interpunkcijskih znakova, a neki od njih su upitnik-zarez koji je svojevrsni rođak uzvičnik-zareza, sarcmarc - znak sarkazma i uvijeni interobang – šašava kombinacija uzvičnika i upitnika koji bi trebao označavati ironiju.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentari :

Objavi komentar